Herdenkingsceremonie 80 jaar bevrijding gemeente Oldebroek
80 jaar geleden was de regio rondom ons Veteranenhuis op de LbO het middelpunt van de bevrijding. In die periode werden de dorpen en steden bevrijd van de laatste bezetters.
Dit was dan ook de aanleiding voor de gemeente Oldebroek om op 17 april 2025 een herdenkingsceremonie te organiseren. Tijdens deze ceremonie werden de helden uit 7 landen die tijdens WO2 in de gemeente Oldebroek voor onze vrijheid vochten, en veelal hun leven hier gaven, geëerd.
Na een ontvangst van alle genodigden nam de commandant van het Vuursteuncommando, de Kolonel Rob ten Horn, als gastheer van de locatie het woord om een ieder welkom te heten. Hierna droeg hij het woord over aan de Burgemeester van Oldebroek Mevr. Tanja Haseloop-Amsing. Haar gemeente heeft deze gehele dag gecoördineerd en georganiseerd en het was dan ook aan haar om alle aanwezigen gedurende aan aantal uren door de ceremonie en de herdenking te loodsen.
In haar toespraak stond zij uiteraard stil bij de gebeurtenissen 80 jaar geleden en daarbij gebruikte ze een aantal individuele voorbeelden van jonge mannen die hun leven bij de gevechten in deze gemeente hebben gelaten.
Aansluitend gaf zij het woord aan de vertegenwoordigers van de landen die in de genoemde periode actief waren in of boven de gemeente, want niet alleen op de grond waren de gevechten maar ook zeker in de lucht met de vele bombardementen die op het Nederlandse grondgebied werden uitgevoerd.
Voor deze vertegenwoordigers stonden, met een vrijheidsvlag afgedekte, borden opgesteld met daarop de namen van de gesneuvelde helden. De verhalen en herinneringen die door de vertegenwoordigers werden aangehaald maakten grote indruk op alle aanwezigen en gedurende de verhalen kon men een speld horen vallen.
Hierna werd een ieder verzocht om zich door middel van een “stille” tocht te begeven naar het Artillerie monument alwaar de diverse kransleggingen en overige ceremoniële verplichtingen werden uitgevoerd.
Ook hier was het indrukwekkend stil gedurende het, door de burgemeester zelf, oplezen van alle namen van de gevallenen en de diverse karnsleggingen.
Na afloop hiervan volgde het signaal Taptoe en het Wilhelmus waarna de aanwezigen verzocht werden om het defilé langs de kransen te lopen.
Vervolgens opstellen achter het, reeds op de weg opgestelde, Reünie Orkest Artillerie om wederom in “stille” tocht terug te keren naar de officiers kantine.
Na nog een muziekstuk, gespeeld door het ROA, begaf iedereen zich naar binnen om daar na te praten en te genieten van een voortreffelijke rijst/bami maaltijd.
Al met al een prima herdenking.
Klik op de foto om de video af te spelen